De cederboom is het symbool van Libanon en staat dan ook pontificaal te pronken op de Libanese vlag. De Libanezen beschouwen de ceder niet alleen als een heilige boom, maar ook als de boom van de eeuwigheid en vrede.
Al 4700 jaar geleden toen de eerste mensen de cederbossen in Mesopothamie betrokken werd deze ‘boom van God’ al beschreven. Cederhout was zeer gewild hout, het is licht, sterk en absorbeert geen water. Het werd al geëxploiteerd toen de Phoeniciërs het hout gebruikten voor hun handelsvloot. Ook de Romeinen gebruikten het hout bij de bouw van hun steden. Keizer Hadrianus die heel wat heeft gebouwd in het Midden Oosten was een groot afnemer. Door het hout tussen de stenen te plaatsen kregen de gebouwen flexibiliteit wat bescherming bood in geval van aardbevingen. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Perzen, Israëlieten en Turken, iedereen gebruikte graag cederhout. Het hout werd gekapt in de Libanese cederbossen en via de Qadisha rivier vervoerd naar de kust van de Middellandse Zee.
Ook in de bijbel wordt meerdere malen naar de cederboom verwezen. Koning Salomon heeft bijvoorbeeld de tempel van Jeruzalem gebouwd met Libanees cederhout. Ook worden er geneeskrachtige en spirituele eigenschappen aan toegekend. Libanon had zijn rijkdom te danken aan de internationale populariteit van het cederhout. Er zijn sporadisch andere plaatsen te vinden waar cederbomen groeien maar de boom gedeit het best in het Libanese bergklimaat.
Ook al is het gebied waar de cederboom groeide in de loop der eeuwen nogal uitgedund, er is in Noord Libanon vanaf zo'n 200 m. hoogte nog steeds een indrukwekkend bosrijk gebied met de naam, hoe kan het ook anders, ‘De Ceders’. Er zijn bomen van wel 35 m. hoog met een stamomvang van 12 tot 14 m.
De cederbossen zijn nog steeds razend populair bij alle Libanezen. In de zomer vanwege de ‘koelte’ die de bossen brengen, en in de winter als skigebied. Om het gebied in stand te houden is er steeds meer aandacht voor duurzaam bosbeheer. Ook is het mogelijk een cederboom te planten als je de Ceders bezoekt. Voor een klein bedrag adopteer je een boom en word je op de hoogte gehouden van de groei en bloei van je boom.
Een heilige boom met zo'n geschiedenis, wie wil daar nou geen deel van uitmaken?
©Dionne Delnoy
22-05-2019
Comments