top of page
tajine
bazaar in shiraz
In de souq van Amman

Saffraanrisotto

Saffraanrisotto

De saffraan geeft de risotto een mooie goudgele kleur, ideaal als hoofdgerecht, of feestelijk bijgerecht.

 

Ingrediënten:

​- 300 g risottorijst (bijv. Arborio of Carnaroli)

-  kleine ui, fijngehakt

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt

- 1 liter kippen- of groentebouillon

- 100 ml droge witte wijn

- 1 theelepel saffraandraadjes

- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt

- 50 g boter

- 2 eetlepels olijfolie

- zout en peper naar smaak

- optioneel: een handvol verse kruiden zoals peterselie of bieslook voor garnering

 

Bereiding:

Verwarm de bouillon in een pan en houd deze warm op laag vuur. Doe de saffraandraadjes in een klein kommetje met een paar lepels warme bouillon en laat ze trekken.

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui toe en fruit deze tot ze zacht en doorschijnend is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een minuut mee.

Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed door zodat elke korrel bedekt is met olie. Bak de rijst een paar minuten, totdat deze licht geroosterd is. Blus de rijst af met de witte wijn en roer goed. Laat de wijn volledig verdampen.

Voeg nu de saffraan met het vocht toe, gevolgd door een soeplepel van de warme bouillon. Blijf regelmatig roeren en voeg telkens een soeplepel bouillon toe zodra de vorige is opgenomen. Dit proces duurt ongeveer 18-20 minuten. De rijst moet gaar, maar nog een beetje stevig zijn (al dente).

Haal de pan van het vuur en roer de geraspte Parmezaanse kaas en boter door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.

Laat de risotto een minuutje rusten, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Serveer direct en garneer eventueel met verse kruiden.

 

Geniet van je heerlijke saffraanrisotto! Dit gerecht is perfect te combineren met een frisse salade of een glas witte wijn.​​

 

bottom of page