top of page
tajine
bazaar in shiraz
In de souq van Amman

Tajine met rundvlees, saffraan en pruimen

Marokkaanse tajine met rundvlees, saffraan en pruimen

Tajine, iedereen die wel eens in Marokko is geweest heeft dit gerecht, dat zijn naam ontleend aan de stoofpot waarin het bereid wordt, mogen proeven. Er zijn vele varianten, ook vegetarische. Het wordt doorgaans gegeten met couscous.

 

Ingrediënten voor 4-6 personen:

​- 200 gr. gedroogde pruimen

- 1 kg. sucadelappen of runderriblappen in stukken

- 60 gr. boter

- 1 ui, in ringen

- 8 draadjes saffraan

- 1 tl gemberpoeder

​- 1 tl kurkuma (geelwortelpoeder)

- zout & peper

- 1 el ras al hanout (Noord-Afrikaans specerijenmengsel)

- 3-5 dl vleesbouillon

- 100 gr. witte amandelen

- 2 el rozijnen

- 1 el honing

- 1 kaneelstokje

- evt. sesamzaad

tajine met rundvlees en pruimen - Saffraan Reizen

 

Bereiding:

Week de pruimen ca. 1 uur in heet water.

 

Bak de sucadelappen in de boter in een tajine of braadpan rondom bruin. Bak de ui 4-5 min. mee. Meng de saffraan met de gember, koenjit, zout en peper en de ras al hanout en strooi de helft van het mengsel over het vlees.

Schenk de bouillon erover, sluit de tajine en laat het gerecht ca. 1 uur stoven op een laag vuur of in de oven (140 gr.). Voeg dan de uitgelekte pruimen, de amandelen, rozijnen, honing, kaneelstokje en de rest van het kruidenmengsel toe, sluit de tajine weer en laat het gerecht nog 1½-2 uur stoven tot het vlees gaar is. Voeg eventueel wat extra (heet) water toe als er te veel vocht verdampt. Breng op smaak met zout en peper en strooi er sesamzaad over.

Lekker met rijst, couscous of Marokkaans of Turks brood.

bottom of page