top of page
turkmnstn
Oezb Samar
turkmen3
turkmen16
Oezb
turkmen1

Turkmenistan & Oezbekistan 19 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Amsterdam - Ashgabat, transfer naar hotel
Dag 02    Ashgabat en Nissa
Dag 03    Via Anau, Abiverd en Nodir Shah naar Mary
Dag 04    Excursie naar Merw, facultatief naar Gonur Depe
Dag 05    Ochtendvlucht naar Ashgabat en via Gypjak en Geok Depe

                 naar Serdar
Dag 06    Naar Turkmenbashi
Dag 07    Excursie naar Yangikala
Dag 08    Ochtendvlucht naar Ashgabat. Naar Darwaza
Dag 09    Via Konye-Urgench naar Khiva in Oezbekistan
Dag 10    Khiva
Dag 11    Khiva - Bukhara per auto/busje
Dag 12    Bukhara
Dag 13    Bukhara
Dag 14    Bukhara - Shahrisabz - Samarkand per auto/busje
Dag 15    Samarkand
Dag 16    Samarkand
Dag 17    Samarkand - Tashkent per trein
Dag 18    Tashkent
Dag 19    Tashkent - Amsterdam

 

Route rondreis door Turkmenistan en Oezbekistan - Saffraan Reizen

• Ontspannen en compleet programma
• Hoogtepunten van de Zijderoute
• Kleurige rotsformaties van Yangikala
• Gaskrater in Darwaza
• Excursies naar zeven Unesco sites: Nissa, Merw, Konye- Urgench, Khiva, Bukhara, Shahrisabz en Samarkand

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Deze 19 daagse individuele rondreis begint in de Turkmeense hoofdstad Ashgabat en eindigt in Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Daartussenin bezoek je voormalige Zijderoute steden en maak je kennis met de kleurrijke bevolking. Je ziet architectuur met Perzische, Mongoolse, Turkse en Russische invloeden, hele oude, maar ook gloednieuwe moskeeën en mausolea,  én een afwisselende natuur. Je rijdt door steppen en woestijnen, bezoekt de gaskraters bij Darwaza en de wonderlijke, bonte rotsformaties van Yangikala. Maar liefst zeven sites in deze twee landen zijn op de lijst van werelderfgoed van Unesco geplaatst. Je krijgt ze allemaal te zien.


Dag 1    Vlucht naar Ashgabat
Met een overstap vlieg je van Amsterdam naar de in de Karakum woestijn gelegen Turkmeense hoofdstad. Op weg van het vliegveld naar je hotel rijd je over lege, brede boulevards en passeer je vele grote witmarmeren gebouwen en fonteinen. Ashgabat is een relatief jonge stad die na een zware aardbeving in 1948 volledig verwoest was en waar in de jaren ’90 onder leiding van de vorige president, Turkmenbashi, een compleet nieuwe stad is opgebouwd. Hij heeft een onuitwisbare herinnering nagelaten getuige de vele portretten, standbeelden, straat- en pleinnamen. Het gouden beeld van Turkmenbashi bovenop de Neutrality Arch is natuurlijk het toppunt van zelfverheerlijking.

Dag 2    Stadstour Ashgabat en excursie naar Nissa
Vandaag maak je nader kennis met de stad onder leiding van een Engelssprekende gids. Uiteraard hebben we de reis zo gepland dat je de levendige zondagmarkt mee kunt maken. Kleurig geklede Turkmenen verhandelen hier hun tapijten, textiel, etenswaren en vee. Ook het Independance Park, de Neutrality Arch en het National Museum worden bezocht. Hierna rijd je naar het 20 kilometer ten zuid-westen van Ashgabat gelegen Nissa, de vroegere hoofdstad van de Parthen. De hier opgegraven collectie ivoren drinkhoorns heb je al eerder vandaag kunnen zien in het National Museum.

Dag 3    Via Anau, Abiverd en Nodir Shah naar Mary
Je gaat vandaag oostwaarts en maakt ’n aantal interessante stops aan de voet van het Kopet Dag gebergte. Niet ver buiten Ashgabat ligt Anau. Behalve de Parthische citadel vind je hier ook de imposante overblijfselen van de ingang van de 15e eeuwse Jemal ad Din moskee. Op de archeologische site van Abiverd kun je zien dat dit een heel belangrijke stad op de Zijderoute moet zijn geweest. Het grote rechthoekige fort van de 18e eeuwse Perzische gouverneur Nodir Shah is de laatste stop voor Mary. Na aankomst in Mary bezoek je het museum dat zeer zeker de moeite waard is.

Dag 4    Excursie naar Merw, facultatief naar Gonur Depe
Sinds 1999 staat Merw op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Ooit was deze stad, die al uit de zesde eeuw v. Chr. stamt, een belangrijk knooppunt op de Zijderoute. Net als Baghdad, Damascus en Cairo was het een van de voornaamste steden van de islamitische wereld, zeker toen de Seldjuken het in de 11e en 12e eeuw tot hun hoofdstad maakten. Met de komst van de Mongolen was het afgelopen met Merw.
In de loop van de geschiedenis werd Merw vele malen aangevallen, maar in plaats van dat de stad op haar ruïnes werd herbouwd, verplaatste ze zich steeds westwaarts. Zo komt het dat Merw eigenlijk uit vijf steden bestaat. In Kyz Kala vind je de twee indrukwekkende en beroemde ‘koshks’ en in Sultan Kala het mausoleum van de Seldjukse sultan Sanjar. Merw is zonder twijfel een van de hoogtepunten van deze reis. Facultatief kun je Gonur Depe bezoeken. Dit was het centrum van de Margush beschaving uit de bronstijd. Men vermoedt dat hier het zoroastrisme is ontstaan. Je kunt dit bij boeking opgeven.  Lees meer over Merw en over het zoroastrisme.

Dag 5    Met de trein of een ochtendvlucht naar Ashgabat en via Gypjak en Geok Depe naar Gyzylarbat
Na een 40 minuten durende vlucht ben je weer terug in Ashgabat. Voor eventjes maar, want vandaag ga je westwaarts richting Kaspische Zee. Oud-president Niyazov, later dus Turkmenbashi genoemd, groeide op in het plaatsje Gypjak en ter ere van hem is hier een enorme moskee gebouwd compleet met een glimmende gouden koepel en vier minaretten van 91 meter hoog. Waarom 91? Omdat dit het jaar was waarin Turkmenistan onafhankelijk werd.
Naast deze grootste moskee van Centraal-Azië staat het mausoleum van Turkmenbashi en zijn familie.
De Saparmurat Hajji moskee van Geok Depe heeft een blauwe koepel en is vernoemd naar Turkmenbashi’s bedevaart naar Mekka. Hier vind je ook de resten van het fort dat in 1881 door het tsaristische koloniale leger van het Russische Rijk werd veroverd en waarbij 15.000 Turkmenen omkwamen.
De inwoners van het bergdorp Nohur hebben dankzij de geïsoleerde ligging hun traditionele levensstijl weten te behouden. Bijna elk huishouden houdt zich nog bezig met de zijdeweverij. Ook bekijk je de de begraafplaats waar elke grafsteen getooid is met berggeitenhoorns.
Je overnacht in een eenvoudig hotel in de plaats Serdar.

Dag 6     Naar Turkmenbashi
Op weg naar Turkmenbashi, het voormalige Krasnovodsk,  zie je herders met schapen, geiten, kamelen en kuddes paarden. Rond de middag kom je aan in dé havenstad van het land die daarnaast een van de grootste industriële en toeristische centra van Turkmenistan is. Je bezoekt er de Russisch Orthodoxe kerk, de bazaar en natuurlijk het havengebied. Je hotel voor de komende twee nachten staat aan het strand in het verderop gelegen Awaza. Tijd voor een duik in de Kaspische Zee of gewoon lekker aan het strand zitten.

Dag 7     Excursie naar Yangikala
Via het door vele pelgrims bezochte mausoleum van de sufi geleerde Gozli Ata rijd je naar de Yangikala Canyon, dé natuurlijke highlight van Turkmenistan. Uit het woestijnzand rijzen imposante kalkstenen rotsformaties op. De steile, geplooide kliffen gesierd met witte, roze, rode, groene en gele banden staan garant voor een adembenemend plaatje. Tegen de avond ben je weer terug in Awaza.

Dag 8    Met de trein of met een binnenlandse vlucht naar Ashgabat. Per terreinwagen naar Darwaza
Al vroeg kom je aan in Ashgabat. Je hebt de afgelopen dagen al veel gezien van het land, maar nog niet echt kennis gemaakt met het nationale symbool, de Ahalteke paarden. Hoog tijd dus om een van de stallen te bezoeken. Hierna wordt de reis noordwaarts vervolgd naar het in het hart van de Karakum woestijn gelegen Darwaza. In de Sovjettijd heeft men hier geprobeerd gas te winnen, hetgeen niet gelukt is en sindsdien brandt een van de ontstane kraters hier al 40 jaar. De metershoge vlammen bieden een bizar schouwspel. Om er optimaal van te genieten breng je de nacht door in een yurt-kamp, dat uiteraard ver genoeg van de brandende krater ligt. Gerieflijke matrassen en dekens zijn aanwezig en voor het diner wordt gezorgd. Mocht je toch liever in een hotel slapen, dan word je deze avond na het eten al naar Dashoguz gebracht. Dit ligt op zo’n 280 km. van Darwaza. Je kunt dit bij boeking aangeven.

Turkmenen tijdens Nowruz festival Saffraan Reizen

Dag 9     Via Dashoguz en Konye-Urgench naar de grens met Oezbekistan
Je verlaat de brandende krater en rijdt richting de grens met Oezbekistan. Voor je Turkmenistan verlaat bezoek je de derde Turkmeense site die op de lijst van werelderfgoederen van Unesco staat: Konye-Urgench, oftewel Oud Urgench. De voormalige hoofdstad van het machtige Khorezm koninkrijk aan de oever van de Amu Darya Rivier is nu een kleine plaats, maar je vindt hier nog prachtige monumenten. Zo is daar de Kutlug Timur minaret, het enige overblijfsel van de moskee. Het bovenste gedeelte helt ietwat over. Van het Turabeg Khanym complex wordt gezegd dat het een mausoleum is. Of was het toch een troonzaal? Waar het ook voor gebruikt werd, met zijn geometrische patronen, schitterende koepel en mooie mozaïeken is het een prachtig bouwwerk.
Na de lunch is het tijd om afscheid te nemen van Turkmenistan en ga je, na de nodige grensformaliteiten, Oezbekistan in.
Tegen de avond kom je in Khiva aan waar je twee nachten zult verblijven in Itchon Kala, het ommuurde gedeelte van de stad.

Dag 10    Khiva
Een dag om naar eigen inzicht in te vullen. het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Je bekijkt madrassa's, de oude harem van de Khan en de moskeeën met hun opvallende turquoise minaretten.
Binnen de statige lemen stadsmuren is er veel te zien, maar een wandeling door het aangrenzende authentieke dorpje is ook een aanrader. Lees meer over bezienswaardigheden in Khiva.
      

 

Extra koffer Oezbekistan - Saffraan Reizen

Je zou van hieruit een (meerdaagse) excursie kunnen maken naar de oase van Nukus.

Dat kan via de 'extra's koffers' onderaan deze pagina. 

Dag 11    Khiva - Bukhara

Bereid je voor op een lange rit naar Bukhara waar je in het begin van de avond aan zult komen.  Je verblijft drie nachten in een centraal gelegen hotel in een van de belangrijkste steden aan de oude Zijderoute.

 

Dag 12    Bukhara

In de ochtend zou je een stadswandeling kunnen maken door deze levendige stad. Een gids is ter plaatse in te huren. Tijdens de wandeling bekijk je een aantal van de vele madrassa's en moskeeën die Bukhara rijk is. De wandeling eindigt in het park waar het mausoleum van de soefi Ismael Samani staat. In een traditioneel Oezbeeks restaurant kun je lunchen met plov en shasliek.In de middag en op dag 13 is er voldoende gelegenheid om op onderzoek uit te gaan. Dwalen door schilderachtige buurtjes op weg naar de charmante Chor Minor, de sfeer van het hedendaagse leven in Bukhara opsnuiven, een bezoek brengen aan het paleis van de emir of aan een van de vele musea. En vergeet vooral het poppentheater niet. Voor dames is een bezoek aan het authentieke 500 jaar oude badhuis een absolute aanrader. Lees meer over bezienswaardigheden in Bukhara.

 

Dag 13    Bukhara

Vrije dag. In de avond is er voor de liefhebbers  gelegenheid om een modeshow te bezoeken. Een show van traditionele Oezbeekse kleding wordt afgewisseld met hedendaags design. Het geheel wordt opgeluisterd  met Oezbeekse muziek en dans.

Extra koffer Oezbekistan - Saffraan Reizen

Tussen Bukhara en Samarkand kun je je reis uitbreiden met één of twee overnachtingen in een yurtkamp.

Dag 14    Bukhara -  Shahrisabz -  Samarkand

Je laat Bukhara achter je en gaat op weg naar Shahrisabz, de geboortestreek van de historische figuur Timur Lenk. Shahrisabz  betekent 'groene stad' en is benoemd tot Unesco’s cultureel erfgoed. Hier bekijk je de restanten van Timur’s zomerpaleis Ak-Saray. Daarnaast bezoek je Dorus Saodat, het mausoleum van de zonen van Timur en de Kok Gumbaz moskee met haar prachtige tegelplateaus.In het begin van de avond kom je aan in Samarkand.

 

Dag 15    Samarkand

Na het pittoreske Khiva en het spirituele Bukhara is het nu tijd voor het stadse Samarkand. In de ochtend staat er een stadswandeling gepland waarbij je, eventueel onder leiding van een gids of op eigen gelegenheid een bezoek brengt aan Bibi Ghanum, de moskee die Timur in de 14e eeuw voor zijn geliefde heeft laten bouwen. Uiteraard bezoek je de mausolea van het heilige Shah I Zinda, dat sinds het jaar 676 tot aan de dag van vandaag de beroemdste begraafplaats is van het land. Dagelijks bezoeken honderden Oezbeken deze spiritueel aandoende plaats met zijn fantastisch gedecoreerde tombes. Natuurlijk ontbreken de rijk gedecoreerde koranscholen van het Registan complex niet in de wandeling. In de middag en op dag 16 is er voldoende tijd om er zelf op uit te gaan. De tombe van Timor Lenk in Gur Emir, de bazaar met zijn kleurrijke koopwaar, of een tripje naar de stadsrand waar het 15e eeuwse observatorium van Ulubeg is gevestigd. In dezelfde buurt bevindt zich volgens de overlevering de 'tombe van Daniel'. Het Afrosiab Museum is een must voor mensen die meer willen weten over de invloeden van het zoroastrisme en de  islam op  het oude Perzische rijk. Lees meer over bezienswaardigheden in Samarkand.

 

Dag 16    Samarkand

Vrije dag

 

Dag 17    Samarkand - Tashkent

Vandaag reis je met een comfortabele snelle trein naar de hoofdstad van Oezbekistan: Tashkent. Je komt hier in de middag aan en hebt nog tijd om alvast kennis te maken met deze aangename stad.

 

Dag 18    Tashkent

Je kunt eventueel een stadsgids inhuren om je te begeleiden door Tashkent, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de wandel.  Bij het Khast-Imam-square zie je de Timouridische  bouwstijl van het 14e eeuwse Perzische rijk terug. In de aan het plein gelegen Barak Khan Madrassa bekijk je de grootste koran ter wereld (die ook één van de oudste is) en via een authentieke stadswijk loop je naar de lunchplek. Hierna pak je de metro vanaf een van de vele fraai gedecoreerde metrostations richting stadscentrum. In de middag ben je vrij om op eigen gelegenheid musea te bezoeken of te slenteren  over 'Broadway' in  het mondaine stadscentrum van Tashkent.  Op de reusachtige Chorsu markt kun je voor het laatst je souvenirslag slaan. Als je wilt kun je 's avonds een opera- of klassieke dansvoorstelling bezoeken in een van de theaters van Tashkent.Lees meer over bezienswaardigheden in Tashkent.

Extra koffer Oezbekistan - Saffraan Reizen

Vanuit Tashkent is het mogelijk ( 1 of meerdere dagen) naar de groene Fergana Vallei te reizen waar de produktie van zijde plaatsvindt.  Dit kan met auto en privéchauffeur of met de trein.

Dag 19   Tashkent - Amsterdam
Je pakt al je souvenirs en ervaringen in je koffer en neemt ze mee op de terugreis naar Nederland.

 

 

 

Deze privérondreis is uit te breiden met een aantal verlengingsmogelijkheden in Oezbekistan:

Extra koffer Oezbekistan - Saffraan Reizen
Extra koffer Oezbekistan - Saffraan Reizen

extra koffer: verlenging in de artistieke oase van Nukus
(Klik op de koffer voor meer informatie)

extra koffer: verlenging in de natuur en overnachten in een yurt
(Klik op de koffer voor meer informatie)

Extra koffer Oezbekistan - Saffraan Reizen

extra koffer: verlenging in het groen van de Fergana Vallei
(Klik op de koffer voor meer informatie)

bottom of page